Koorts bij kinderen

HoestenEen moeder belt naar de praktijk voor haar zieke zoontje van 6 jaar: hij heeft plotseling koorts, is misselijk en voelt zich echt heel naar. Gelukkig spuugt hij nog niet. Maar ze is wel bang dat het ontaardt in een oorontsteking, daar is hij namelijk erg gevoelig voor, en dat is al eens vaker gebeurd. Dus trekt ze op tijd aan de bel.

Ze heeft een homeopathisch EHBO doosje in huis, waarin veel middelen zitten die allemaal heel snel kunnen werken in acute situaties. Daaruit kiezen we twee middelen die passen bij het beeld van het kind op dat moment. Van elk 1 korrel die ze elk in een glas oplost en het kind regelmatig een slokje van geeft. De volgende dag mag ze me bellen om te overleggen hoe het er voor staat, en kan ze melden dat het kind zich al een stuk beter voelt. De koorts is gezakt en de misselijkheid over! Fijn! We spreken af hoe het de komende dagen verder kan gaan met de middelen, en binnen de kortste tijd is het jongetje weer opgeknapt en gaat hij weer naar school.

Kinderen met koorts

Koorts is voor veel ouders een vervelend iets. Ze zijn bang dat er zich een koortsstuip voordoet of dat het naar de hersenen overslaat in een hersenvliesontsteking… toch is dat niet nodig. Koorts is geen ziektebeeld op zich, maar een teken dat het lijf heel hard werkt. Onderdrukken van dat fenomeen is dus niet alleen onnodig, maar ook gevaarlijk! Met een zetpil of een paracetamol zeg je eigenlijk tegen het lichaam dat het niet zijn werk mag doen en dat houdt dan zo’n 6-8 uur aan. Als dat uitgewerkt is, denk het lijf: “oké jongens…aan de slag weer” en voert nog maar wat meer de temperatuur op, want het heeft nog wat in te halen! En daardoor duurt het hele proces van ziek zijn langer.

De hoogte van de koorts zegt dus iets over hoe hard het lichaam werkt. Niets over hoe ernstig het is. Daarvoor moet je als ouder, arts of homeopaat goed kijken naar hoe het kind zich gedraagt. Sufheid bij een matige koorts kan ernstiger zijn dan hele hoge koorts bij een kind wat wel goed aanspreekbaar is en nog voldoende drinkt.

Volgens de NHG standaard hoef je pas te handelen als de koorts hoger wordt dan 41.7! en dat is zelden het geval! Relevant bij koorts is hoeveel dagen de koorts duurt in plaats van hoe hoog de koorts is. Het is wel belangrijk dat voor heel jonge kinderen onder de 2 jaar, en baby’s, de huisarts er even naar kijkt!

Dit artikel is geschreven door klassiek homeopaat Ynette Mulder.