Antibiotica, elk voordeel heeft zijn nadeel

Het woord anti-biotica betekent letterlijk tegen-het leven. Bij een zware longontsteking  kan het levensreddend zijn, maar antibiotica  kan ook werken als een sluipmoordenaar. In veel gevallen wordt antibiotica  te snel gebruikt, bijvoorbeeld preventief of  vanuit een bepaalde angst. En vaak om nog minder urgente redenen, gewoon standaard vanuit een protocol. Mensen die veel antibiotica hebben gekregen krijgen naderhand vaak chronische klachten die niet in verband worden gebracht met de antibiotica. De negatieve gevolgen van antibiotica zijn bij veel mensen onbekend.

Patiënten kunnen  last van huidaandoeningen krijgen en allerlei schimmels die overal ongewenst gaan groeien. Dat komt omdat de weerstand lager wordt, omdat de eigen afweer ook wordt afgebroken door  antibiotica. Immers niet alleen de slechte bacteriën worden gedood, maar ook de goede. En op onze huid en ook in de darmen zitten die goede bacteriën om ons te beschermen. Ook kunnen mensen een hevige allergische reactie ontwikkelen door antibiotica, die zelfs weer levensbedreigend kan zijn.

Jonge kinderen die nog niet 1 jaar oud zijn en antibiotica krijgen, kunnen  lang last hebben van de gevolgen. De darmflora die net in ontwikkeling is in het eerste levensjaar en zeer belangrijk is voor de vertering van de voeding raakt beschadigd en herstelt soms helemaal niet meer.  Daardoor kunnen kinderen, maar ook volwassenen langdurig last hebben van diarree, met alle gevolgen van dien.  Ook chronische luchtwegklachten of huidklachten kunnen het gevolg zijn van antibioticagebruik.