Borstvoeding en spruw

Spruw is een schimmelinfectie die kan voorkomen bij baby´s die borstvoeding krijgen. Deze candida is een pijnlijke aangelegenheid voor zowel moeder als kind. Besmetting vindt dan ook vaak over en weer plaats.

Omdat het zo pijnlijk is, in het begin nog zonder symptomen, wordt er vaak gestopt met de borstvoeding. En dat is jammer, want borstvoeding heeft vele voordelen.

Symptomen

  • Vrouwen hebben last van branderige, jeukende, stekende, schrale pijn in de borst tijdens het voeden maar vooral ook na de voeding.
  • Contact met de aangedane tepel zoals een handdoek of t-shirt kan onverdraaglijk zijn.
  • Bij het aanhappen ontstaat pijn, die vervolgens even wegzakt en in de loop van de voeding flink toeneemt.
  • De kleur van het tepels kan veranderen ten opzichte van de kleur van de tepelhof.
  • De tepelhof kan er glanzend uitzien.
  • Andere symptomen kunnen zijn: aanhoudende tepelkolven ondanks goede aanlegtechniek, terugkerende borstontsteking en een jeukende schilferende huid.

Spruw bij de baby is vaak waar te nemen door een witte aanslag in de mondholte. Soms is er alleen een dunne witte parelmoerachtige waas zichtbaar. Ook een iets gezwollen bleke tong kan een aanduiding zijn. In sommige gevallen ziet het mondslijmvlies van de baby er normaal uit of ziet wat roder zonder verdere zichtbare symptomen. Daarnaast vertoont de baby onrustig drinkgedrag, laat de tepel vaak huilend los en
maakt klak geluiden met de tong. Er kan een sterk afgebakende luieruitslag optreden. Geen of vage
verschijnselen bij de baby kan in combinatie met de klachten van de moeder duiden op een candidainfectie.

Regulier zijn er verschillende middelen op de markt, maar bieden in de meeste gevallen niet echt soelaas. De infectie keert gemakkelijk terug. Bovendien is het vervelend om meteen zo’n klein wezentje bloot te stellen aan allerlei medicatie, terwijl alle organen nog zo pril zijn. Homeopathische behandeling kan hierin veel goeds doen. Ook al kan het enige tijd duren, het is een veilige manier van behandelen. Zowel de moeder als het kind zouden behandeld moeten worden, omdat men anders elkaar weer kan besmetten. Er zijn verschillende middelen die daar voor in aanmerking komen, dus is het heel belangrijk uit te vragen hoe/waar de infectie zich voordoet en welke verschijnselen er zijn. Belangrijk is ook te weten hoe de bevalling is gegaan en of er tijdens de zwangerschap problemen hebben voorgedaan, of dat er antibiotica is gebruikt.

Het gebruik van antibiotica komt nogal eens voor als de moeder een blaasontsteking heeft. Die kun je heel goed ook homeopathisch behandelen, zodat er geen schade wordt aangericht. Belangrijk is dus te zorgen dat de moeder gedurende de zwangerschap in zo goed mogelijke conditie is. Hierin kan de homeopathie goede diensten verlenen. Bovendien zal het kindje dan ook zo gezond mogelijk geboren worden! Verder is van belang dat de moeder na de bevalling in alle rust de kans krijgt haar kindje te voeden, ook als ze weer aan het werk is!

Ynette Mulder
www.ynettemulder.nl