Constipatie bij kinderen

Verstopping komt nogal eens voor bij jonge kinderen en vooral in de basisschool leeftijd.

Het beste is om een regelmaat te hebben met het naar de wc gaan. Vaak lukt dat niet doordat het kind er niet de tijd voor neemt of er niet de tijd voor krijgt. We leven in een drukke hectische tijd.

Naar school, naar de BSO of naar sport of andere clubjes.

En daar zijn de toiletten niet altijd optimaal om een even rustig te gaan zitten. Ook kan het zijn dat er zoveel kinderen voor je staan en achter je dat je al niet meer hoeft.  Het tijdens de les gaan is soms liever niet gewenst.

Daarnaast laat de hygiëne vaak te wensen over buitenshuis.

Als er een paar dagen geen stoelgang is dan kan het kind een onprettig en opgeblazen gevoel ervaren. Dit zorgt er ook voor dat het kind minder eet en drinkt waardoor het nog moeilijker is om tot ontlasting te komen omdat het droger en harder wordt.

Dit kan leiden tot chronische verstopping en buikpijn.

Daarbij kan het ook zo zijn dat het volume in de darm zo groot wordt dat het drukt tegen de blaas en het kind soms met een natte broek aan komt.

Het beste kunt u uw kind een beetje in de gaten houden en het de tijd geven om rustig op de wc te zitten.  Wat ook belangrijk is, praat er over en zorg in ieder geval dat er voldoende gedronken wordt.

Er zijn legio homeopathische middelen die bij verstopping u of uw kind kunnen ondersteunen, ook als er weinig aandrang is.

Wilt u meer informatie over verstopping bij u zelf of bij kinderen raadpleeg een homeopaat bij u in de buurt.

Mieke Hilhorst, klassiek homeopaat