De midlifecrisis van de man

Als mannen een bepaalde leeftijd bereiken kunnen ze soms heel ander gedrag vertonen

Vertaling en bewerking: Manon Bruins

Midlife crisisWe kennen het stereotype verhaal van de man die ervan door ging met zijn secretaresse. Als hij geluk heeft, praten zijn kinderen nog met hem, maar dat geldt beslist niet voor de ex-vrouw die ooit de liefde van zijn leven was… Of misschien kent u de succesvolle financieel adviseur die alles liet vallen en zijn geluk vond in het ontwerpen van tuinen?

De zogenaamde midlifecrisis van mannen neemt vele vormen aan, maar het zijn slechts variaties op een thema. Veel mannen halverwege de 40 of 50 lijken op een ochtend wakker te worden met dringende levensvragen. Wat is dat eigenlijk een midlifecrisis? Om passende homeopathische geneesmiddelen te vinden is het nodig om te kijken naar centrale thema’s die hierbij om te hoek komen kijken. De vijf belangrijkste aandachtsgebieden zijn: gevoel van sterfelijkheid, huwelijk, gezinsleven, werk en ontspanning.

Gevoel van sterfelijkheid

In het leven van iedere man komt een bepaald moment dat hij zich realiseert dat hij ooit sterft. Dat moment kan zich aandienen als zijn gezondheid achteruit gaat, of getriggerd worden door iets triviaals als beginnende kaalheid. Voor gelovige mensen hoeft het gevoel van sterfelijkheid geen probleem te zijn. Voor anderen kan het beangstigend zijn en tot de vraag leiden: ‘Heb ik wel gedaan wat ik moest doen met mijn leven?”. Als het antwoord hierop onbevredigend is (en dat is meestal zo), dan kan dit leiden naar een angst voor de dood en als gevolg hiervan, onrust en depressie.

Huwelijk

Mannen die gelukkig zijn in hun huwelijk hebben minder kans op een midlifecrisis dan mannen die zich in een liefdeloze en seksloze relatie voelen opgesloten. Zoals mannen die bij hun vrouw zijn gebleven ‘voor de kinderen’. Seksualiteit in het huwelijk is wellicht wat ondergesneeuwd. De vrouw heeft moeite met het accepteren van de veranderingen in haar lichaam in de menopauze. En zijn behoefte aan seks en zijn vermogen om te presteren in bed kunnen ook wat wegebben d
oor leeftijd, vermoeidheid, werkdruk, en verlies van zelfvertrouwen.

Gezinsleven

Het kan ontmoedigend zijn voor een man om zijn kinderen het huis te zien verlaten. Hij kan zich realiseren dat de beste kansen om tijd met hen door te brengen zijn geweest. Hij kan willen dat hij meer tijd voor ze had vrijgemaakt. Dat doet denken aan homeopathische geneesmiddelen voor verdriet en het gevoel van verlies.

Werk

Weinig banen zijn tegenwoordig voor het leven en mannen voelen zich in de huidige financiële crisis minder zeker van een baan. Dit kan leiden tot verminderd zelfvertrouwen, wat erger wordt naarmate ze ouder worden en ‘nieuw bloed’ het bedrijf binnenstroomt. Ze kunnen het gevoel krijgen ieder moment hun baan te verliezen. Ze vragen zich af wat de waarde van die baan in hun leven is en of het wel de juiste baan is. Angst voor armoede kan opspelen.

Ontspanning

Mannen die te hard werken om hobby’s of ontspanning in te plannen zijn kwetsbaarder voor een midlifecrisis. Als hun pensioen nadert hebben ze alle reden om hier tegenop te zien. Andere mannen kijken uit naar meer kunnen sporten of tijd doorbrengen met hun kleinkinderen, maar als daar voorheen nooit tijd voor was dan is het niet waarschijnlijk dat hij hier nu veel enthousiasme voor op brengt. Ze kunnen dan wat apathisch en lusteloos raken

De tijd raakt op

Er is één symptoom dat de strijd waarin deze mannen verweven zijn, belichaamt. En dat is ‘angst niet in staat te zijn de bestemming te bereiken’. Als het leven zijn middelpunt bereikt komt het besef bij sommige mannen dat ze wellicht nooit de dromen uit hun jeugd gaan realiseren. De tijd is simpelweg te kort en dit vervult hen met grote vrees.

Homeopathie kan voor deze mannen een groot goed zijn. Met homeopathische geneesmiddelen kan de vitaliteit weer toenemen en vinden mannen hun emotionele balans weer terug. Of dat nu leidt tot andere levenskeuzes of tot een gevoel van acceptatie is van ondergeschikt belang. Wat geldt is dat ‘de crisis’ over is en er nieuwe levensvreugde is ontstaan.

Dit artikel is een bewerking van het eerder verschenen artikel van Brian Kaplan in het Lente 2003 nummer van het Britse Health & Homeopathy magazine.