Maagzuur

Steeds meer mensen gebruiken dagelijks maagzuurremmers. Wat kan een alternatief zijn voor deze medicijnen die ook hun nadelen hebben, zo blijkt uit vorig artikel Hoe beschermend zijn maagbeschermers? Om het medicijngebruik te minderen en toch niet terug te vallen in de maagzuurklachten volgen hier wat tips, die binnen handbereik liggen.

Maar ten eerste: Wat is maagzuur eigenlijk en waarom maken we dit aan? Maagzuur bevat onder andere zoutzuur ( = een oplossing van HCl) . Het is een erg zure en agressieve vloeistof. De PH varieert tussen 1,35 en 3,50. Op de huid veroorzaakt het een brandwond.  Maagzuur maakt deel uit van maagsap en het wordt gemaakt door cellen in het slijmvlies van de maagwand.

Maagzuur heeft een aantal functies:

  • vernietigt bacteriën
  • breekt voedseldeeltjes af tot kleinere deeltjes
  • denatureert eiwit en nucleïnezuren
  • zet pepsinogeen om in pepsine, een enzym dat optimaal bij lage pH werkt en eiwitketens afbreekt tot korte ketens of zelfs losse aminozuren

De maagwand is beschermd tegen het zuur dankzij de slijmlaag of mucus, wat niet geldt voor andere lichaamsoppervlakken (zoals de slokdarm/oesophagus). Dit verklaart het branderige onprettige gevoel in de keel na overgeven en in geval van reflux, het terugkomen van de maaginhoud in de slokdarm. Dat wordt ook wel brandend maagzuur genoemd.

De zure maaginhoud wordt bij aankomst in de twaalfvingerige darm geneutraliseerd met natriumwaterstofcarbonaat dat in grote hoeveelheden wordt geproduceerd door de alvleesklier, in de darmwand en de nieren.

Huis, tuin en keukentips

Baking soda

In het keukenkastje kunnen we dit zuiveringszout ofwel baking soda ook vinden! De chemische naam is NaHC03 – Natriumwaterstofcarbonaat. Baking soda is dus een lichaamseigen stof en zorgt voor een goede PH (zuurgraad) in het lichaam. Het te veel aan maagzuur wordt door een chemische reactie geneutraliseerd. Zuiveringszout is in kleine hoeveelheden veilig voor inwendig gebruik, mits de voorgeschreven hoeveelheden niet worden overschreden. Heeft U last van brandend maagzuur? Neem een theelepel zuiveringszout opgelost in een half glas water. Baking soda is te koop bij de Toko en kost weinig.

Mosterd

In de keuken kunnen we ook allerlei smakelijke producten vinden, die ons helpen bij de vertering van de voeding en maagzuurklachten kunnen verminderen. Zo breekt mosterd bijvoorbeeld het vet af in de kaas of worst en zorgt voor minder maagzuur. Mosterd bevordert namelijk de verbranding van vetten in het lichaam, de hydrolyse. Het kan dus geen kwaad om mosterd op je kaas of worst te doen en het is bovendien lekker. Er zitten daarnaast ook nog allerlei vitaminen in mosterd zoals vitaminen uit het B-complex en vitamine K. Heel gezond en smakelijk dus!

Gember

Gember is een ander voorbeeld van een keukenspecerij, dat helpt bij maagklachten. In de Chinese geneeskunde staat gember al eeuwenlang bekend om de positieve werking op de maag en de spijsvertering. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat gember een ontstekingsremmer is, die tegen maagzweren beschermt! Neem een kop gemberthee met honing na de maaltijd in plaats van een toetje. Dit zal veel maagklachten helpen verlichten. Toetjes veroorzaken extra maagzuur en zijn bovendien slecht voor de lijn. Verse gemberwortel is te koop in de groentewinkel en kost weinig.

Rauwe aardappel

Nog wat tips uit de keuken: Sap van een rauwe aardappel is basisch en kan daarom het maagzuur neutraliseren. Wanneer aardappelsap met mate wordt gedronken, kan het maagzuurproblemen structureel tegen gaan. Postelein, bloemkool, zeewier en hennepzaad zijn voedingsmiddelen die maagzuur kunnen voorkomen. Het kauwen op een stuk zoethout is een zeer bekend middel om van een acuut maagzuurprobleem af te komen.

Andere tips om maagzuur te voorkomen is niet te laat eten, zodat je niet met een volle maag naar bed gaat. Niet te zwaar eten en zo min mogelijk eiwitrijke voeding combineren met koolhydraten, dus liever geen vlees samen met zetmeel, zoals aardappels of rijst maar met veel groenten. Een wandelingetje na het eten bevordert ook de vertering. Koffie en tabak bevorderen maagzuurproductie en daarmee de overlast.

Homeopathie en maagzuur

In de homeopathie hebben we vele medicijnen die voorgeschreven kunnen worden bij acute en chronische maagklachten. Een snelle blik in de boeken laat zo al 72 verschillende medicijnen zien. De homeopaat kijkt gedetailleerd naar de klacht en de patiënt. Hebben de maagklachten te maken met stress? Krijgt iemand last van vet eten? Of van al te sterk gekruid voedsel? Slikt de patiënt al lange tijd medicijnen die de lever belasten, waardoor deze niet goed meer functioneert? Elke omstandigheid vraagt om een andere aanpak.Dan wordt een behandelplan gemaakt. Voor acute klachten moet gauw verlichting komen. Homeopathie moet dus snel werken. Maar dan ben je er nog niet. Eerst zorgen dat het goed komt, daarna dat het goed blijft. De spijsvertering moet weer sterk en gezond worden, zodat het functioneert naar behoren. Dat wil dus zeggen niet te veel maagzuur en een goede opname van voedingsstoffen. Zo kan iemand structureel af komen van maagklachten. En ook af een toe nog een kop gemberthee blijven nemen, omdat het gewoon lekker is.

Dit artikel is geschreven door Annelies Scholten.