Medicatie en vaccinatie

Of je nou medicijnen neemt in de vorm van pillen, poeders of een drankje, de werkzame stoffen komen altijd in je bloed terecht. Dat geldt óók voor andere toedieningsvormen zoals crèmes, oogdruppels, zetpillen en neusspray. En wat in jouw bloed komt, komt via de placenta ook bij je baby terecht.

Het is daarom belangrijk om te weten welke medicijnen je wel en juist niet gebruikt als je zwanger bent. Zeker als je tussen de drie en twaalf weken zwanger bent, kan het gevolg van verkeerd medicijngebruik of het gebruik van een vaccinatie groot zijn op je baby. In deze periode worden de organen aangelegd en is je kind extra gevoelig voor schadelijke stoffen.Het is dus belangrijk om voordat je medicijnen gebruikt, te checken of ze al dan niet schadelijk kunnen zijn voor je baby in de zwangerschap of tijdens de borstvoedingsperiode.

Lees in elk geval altijd goed de bijsluiter. Overleg met je huisarts, apotheek en verloskundig voordat je medicijnen gebruikt of overweegt om een vaccinatie te laten zetten. Homeopathie kan in veel situaties tijdens de zwangerschap, bevalling en bij borstvoeding ondersteund werken waardoor belastende medicatie voorkomen of verminderd kan worden.

Kijk voor meer informatie op de sites van De Vereniging voor Kritisch Prikken (NVKP) en het RIVM