Puberteit
Ook in de praktijk komen we een scala aan klachten tegen die we aan de puber periode toeschrijven. Centraal in de puberteit staan een aantal aspecten. En er is altijd een midden tussen wat is gezond en wat is pathologie. Soms is die scheidslijn niet altijd scherp te trekken.
Als we in de ontwikkeling e.e.a. opsplitsen dan zien we zowel fysieke als mentaal en emotionele verschillen.
Als we Googelen dan zie je dat er al haargroei bij meisjes kan ontstaan tussen 7 en 9 jaar. Dat is best vroeg.
De 1e zeven jaar
Als we de ontwikkelingen opdelen in 7 jaar, dan zien we in de eerste 7 jaar dat vooral fysiek alles ‘op orde’ wordt gebracht. Alles is in die 7 jaar vernieuwd en eigen gemaakt. Hier dienen overigens ook de kinderziekten toe, de verschillende kinderziekten krijgt niet iedereen. Los van het feit dat de meeste kinderziekten ‘weg gevaccineerd’ zijn, ze hadden een functie.
Ze hadden de functie om de erfelijke belasting van vader, moeder, opa’s en oma’s op te ruimen. Daarom kregen kinderen, die TBC of veel reuma. in de familie hadden, altijd Kinkhoest om deze erfelijke belasting te neutraliseren en meer zichzelf te worden.
Ken je nog de wijze uitspraak van de vorige generatie oma’s?
Dan zeiden ze; ‘Miepje moest eens de mazelen krijgen, dan wordt ze meer zichzelf!’ En dat gold vanzelfsprekend voor de jongens ook!
Helaas voor alle Miepjes en Brammen, die mogelijkheid is zo goed als vergeven…
Ditzelfde geldt voor de Mazelen en de Bof; cruciaal in het opschonen van je erfelijke belasting, belangrijk om door te maken! Super jammer dat deze mogelijkheid, bijna onmogelijk is gemaakt.
Enfin, de eerste zeven kinderjaren werden dan afgesloten met het wisselen van de tanden. In het woord identiteit zit het Franse woord tand!
Identiteit staat voor eigenheid, jezelf zijn! Hoe mooi klopt dát in de natuur…
2e zeven jaar
Dan gingen we door naar de 2e zeven jaar, van 7-14 . En in die periode werd onze veroverde vitaliteit en eigenheid flink getraind. Het was dé periode van elastieken, touwtje springen, stoeprandje gooien, hinkelen, handstand en radslag, bokspringen, voetballen, slootje over, land veroveren, hoepelen en wat al niet meer.
Dit alles had ook een functie, namelijk je lijf trainen in alle aspecten. Daarmee bouwde je enorm je weerstand op. Je hele lijf deed mee, elke dag na schooltijd weer de buitenspeelactiviteiten die iedereen wel uit dat grijze verleden kent.
Hoe gezond was dát? En ’s avonds een berehonger en een gezonde maaltijd zodat je ’s nachts kon herstellen van die activiteiten. ‘s Morgens gezond weer op.
Dingen zijn, en waren niet voor niets. Je trainde je fysieke lijf in motorische zin op alle fronten.
3e zeven jaar
En dan kwamen we in de volgende reeks. Een periode waarin langzaam maar zeker de hormonale ontwikkeling intrad. De periode van 14-21 jaar.
Hormonen zijn de boodschappers van ons lichaam, dus de kunst was om die te kunnen ‘verstaan’.
Jezelf te gaan begrijpen, de lichamelijke verandering te ondergaan, met de menstruatie of eerste zaadlozingen te dealen en langzaam richting voorzichtig ontluikende verliefdheid te groeien. Een voorzichtige stap richting volwassenheid. Oh ja… en natuurlijk nog de middelbare schooltijd, of als het moest, op het bedrijf werken.
Het was een ander tempo dan vandaag de dag. Zowel qua ontwikkeling als ook qua prikkels, de dingen die ‘moeten’, keuzes die we voor onze kiezen krijgen, de eisen die gesteld worden en de beelden die ons voorgeschoteld worden als zijnde ultiem of doel…
Moeilijk om dan goed jezelf te leren kennen. Zeker als je al vroeg aan de pil bent, want dan wordt ‘het jezelf kennen’ nog een flink stuk lastiger.
Wel of niet de anticonceptie pil? – Klassieke Homeopathie
De anticonceptie pil, een bittere pil? – Klassieke Homeopathie
De 4e zeven jaar
Van 21-28 jaar, de (jong)volwassenheid, studie, werk, een gezin met alle verantwoordelijkheden van dien.
Hoe meer je in balans, regelmaat en rust volwassen hebt kunnen worden, hoe meer je stevig in je schoenen staat en goede weloverwogen keuzes kunt maken.
Het voert te ver voor dit artikel om alles te noemen wat een zogenaamde ‘ruis’ op de levenslijn kan geven.
Veel mensen weten dat als geen ander, anderen denken dat ‘het er bij hoort’ en je kunt dingen ook innerlijk parkeren of negeren opdat het lijkt of het er niet is.
Natuurlijk leven we ook in deze tijd met eigen issues, bij het leven horende klachten of stress en vaak een dealen met chronische ziekten.
Puberteit
De puberteit is en blijft een belangrijke periode. Je vormt je eigenheid, je gaat jezelf leren kennen, er spelen voorbeeldmensen een rol als het goed is. Iemand waardoor je richting krijgt, of steun. Een mooi mens, een goede leerkracht, een vriend of vriendin, een wijze buurvrouw of tante, een muzikant etc. In ieder geval een groeimoment en voorbeeld.
En super belangrijk is het om jezelf goed te kennen. Want als jij jezelf niet kent, hoe kan een ander je dan leren kennen?
Als je niet goed in je pubervel zit, zijn je prestaties op school ook minder. Je emoties nemen dan je leermogelijkheden, je geheugen, je concentratie etc. weg.
Geen plek in dat hoofd, het is al helemaal vol!
Stress, verdriet en vele andere zorgen kunnen een puber belasten, met alle gevolgen van dien. Denk ook aan weerstand, weerstand op álle niveaus.
Denk ook aan de invloed van hormonen in ons drinkwater, medicatie als pufjes en zalven of hormonen in vlees die een invloed kunnen hebben, in die zin, dat ze stapelen in je lijf en belastend zijn. Die invloed kan maken dat je heel vroeg gaat menstrueren, of er last van hebt.
Beter niks van dat alles! Dat maakt ons gezonder!
Dit artikel schetst slechts een, hopelijk wat herkenbaar, beeld en heeft geen pretenties om op enige manier volledig te zijn of de waarheid in pacht te hebben.
Wél kunnen we goede ondersteuning bieden in deze puberperiode! En dat doen we vaak.
Heb je zorgen, zit je niet lekker in je vel?
Heb je menstruatieproblemen, veel vloeien, hoofdpijn of emotionele onbalans?
Lukt het op school niet?
Ben je vaak verkouden of heb je de ziekte van Pfeiffer gehad? Allergieën? Hooikoorts?
Hoe dan ook, schroom niet. In al onze (landelijke) praktijken ben je van harte welkom en elke collega zal je graag ondersteunen zodat je snel weer goed in je vel komt te zitten.