Vakantiediarree

Niet elke vakantie gaat probleemloos voorbij. De meeste mensen zijn op de een of andere manier ook wel voorbereid op bepaalde ongemakken. Een van de veel voorkomende problemen is diarree. De voeding in een ander land is vaak van totaal andere aard en er worden over het algemeen scherpere kruiden aan toegevoegd dan wij mensen uit de westerse maatschappij gewend zijn. Met de hygiëne is het ook nogal eens droevig gesteld, zeker als je het buiten de geciviliseerde landen zoekt.

Eten van kraampjes langs de kant van de weg is dan ook af te raden. Het water kan ook vaak niet direct uit de kraan gedronken worden omdat het niet gezuiverd is van allerhande bacteriën en parasieten. Ons enigszins verwende spijsverteringsstelsel is hier niet tegenop gewassen en maag en darmen protesteren heftig met misselijkheid, braken en diarree. Het kan ons in de meest onverkwikkelijke situaties brengen. Op de slechtste momenten overvalt ons een aanval van winderigheid en hevige darmkrampen, en binnen de kortste keren loopt het warm langs onze benen, is de stank niet te harden en kruipt het schaamrood naar de kaken! Als je pech hebt houdt deze ellende dagen aan. De meegenomen ORS* is binnen de kortste keren opgebruikt om het verlies aan nodige zouten te compenseren. Je wordt zo slap al een vaatdoek waardoor er weinig meer van je vakantie te genieten valt.

Baby’s en kleine kinderen tot twee jaar, zwangere vrouwen en oude mensen lopen het grootste risico op uitdroging. Drinken ze wel voldoende? Heeft de baby voldoende natte luiers? Is de huid nog soepel of blijft deze recht opstaan bij het pakken van een huidplooi? Is het kind nog goed aanspreekbaar, speelt het nog? Allemaal zorgen!

Het EHBO-doosje met homeopathische middelen voor acute problematiek kan veel problemen snel verhelpen. Je hebt dan namelijk de middelen bij de hand die op een snelle manier de diarree kunnen stoppen en een al te groot vocht- en energieverlies kunnen voorkomen, waardoor je niet teveel van een geweldige, vaak dure reis hoeft te missen. Zelfs als er sprake is van een ernstige bacteriële infectie als dysenterie, kan een homeopathische behandeling van onschatbare waarde zijn en een antibioticakuur voorkomen.

Uitdrogingsverschijnselen

Uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere:

  • opvallende dorst
  • droge mond
  • droge ogen
  • minder plassen
  • gewichtsverlies
  • sufheid
  • verwardheid
  • en uiteindelijk flauwvallen

*ORS is de Engels afkorting voor ‘oral rehydration solution’, ofwel ‘een drinkbare vloeistof om de vochtbalans in het lichaam te herstellen’. ORS is een oplossing van zouten en (druive)suiker of zetmeel in water.