In mijn praktijk voor klassieke homeopathie werk ik graag, en met grote regelmaat, samen met verloskundigen. We zien beiden hoe goed het is om zwangere bij problemen van allerlei aard te behandelen / ondersteunen met klassieke homeopathie. Immers: geen bijwerkingen, veilig voor moeder en kind en duurzaam resultaat.

In eerste instantie denken mensen dan aan typische zwangerschapsklachten (misselijkheid, bekken- pijn enz). Maar eigenlijk blijken dat in de praktijk niet de meest dringende en meest voorkomende vragen te zijn. Ik heb een periode geturfd; van de 200 zwangere in een bepaalde periode:

  • 76 met stemming gerelateerde klachten ( wisselende stemmingen, somberheid, angsten, spanningen, onzekerheid, problemen met (ontbreken van ) de roze wolk enz.)
  • 35 met vermoeidheidsklachten
  • 20 met weerstandsproblemen
  • 15 met slaapproblemen
  • 15 met ( extreme) misselijkheid
  • minder dan 10 met blaasontsteking, hoofdpijn, migraine, schimmelinfecties, eczeem, jeuk, bekkenklachten, aambeien, spataderen, obstipatie, of al langer bestaande klachten waarvoor op dat moment geen reguliere medicatie gebruikt mocht worden.

Daarnaast zie ik veel zwangere rondom de bevalling met vragen omtrent:

  • overtijd zijn ( en toch graag thuis willen bevallen)
  • weeën die niet door zetten
  • slechte herinnering aan een eerdere bevalling (en er daardoor erg tegenop zien)
  • liggingsafwijkingen van het kindje
  • problemen rondom borstvoeding (teveel, te weinig, te pijnlijk, of (dreigende) borstontsteking
  • problemen met de kraamvloed

En in vrijwel alle gevallen gaat het beter als de homeopathische behandeling is gestart. Homeopathie kan zóveel doen! (helaas.. niet alles, en niet altijd …)

Een klassiek homeopaat die met zwangere werkt heeft altijd wat rek in de agenda nodig, moet makkelijk bereikbaar zijn en op korte termijn beschikbaar. Een acute situatie is vaak dringend! En een a.s. bevalling kan niet op een wachtlijst. Daarnaast is bereidheid en mogelijkheid om aan huis te komen een must – een kraambed laat zich slecht verplaatsen. In acute situaties is meestal op heel korte termijn verbetering mogelijk – en dat is fijn! Soms zie je vrouwen daarom maar een of twee keer. En – mooie bijkomstigheid: ik zie bijna altijd mooie gezonde baby’s als moeders in de zwangerschap onder behandeling zijn geweest. De baby’s liften mee op de bevordering van gezondheid van de moeder.

Klassiek homeopathisch te werk gaan betekent maatwerk. De (bijv.) ene misselijkheid is de andere niet. Denk dan aan tijdstip van misselijkheid, al dan niet overgeven, bepaalde voedingsvoorkeuren of juist aversies, factoren die verbetering of verslechtering geven, intensiteit van misselijkheid, invloed op energiebalans en welbevinden enz. enz. Uit voorgaande wordt duidelijk dat er geen standaardoplossingen zijn, dat een voorschrift altijd op de individuele situatie is.

En dat is het mooie van samenwerking met verloskundigen: zij zijn heel goed in het beoordelen en herkennen van individuele symptomen. Zij zijn heel goed in het benoemen van het eigene van de vrouw die zij begeleiden. En als homeopaat kun je daar beslist je voor deel mee doen: in belang van de a.s. moeder en haar kind. Mooi werk!

Alja Schokker, klassiek homeopaat
www.aljaschokker.nl